44 JAAR LOLLIGE SNUITERS, REDEN VOOR EEN FEESTJE ...


44 jaar Lollige Snuiters in Wehl, hier mogen we samen zeker trots op zijn in ons dorp. In 1978 trok de eerste bonte stoet, georganiseerd door De Lollige Snuiters uit Wehl, door de straten van ‘t Snuutersderp. Met voorop in de optocht Bennie Vonk als 1e hoogheid van het mooie, nu al 44 jaar jubilerende ‘Snuutersderp‘.
Dit jaar gooit Corona flink roet in het eten en zal er geen reguliere optocht zijn zoals voorgaande jaren. Maar het bestuur van de Lollige Snuiters zouden de Lollige Snuiters niet zijn als ze niet alles op alleszouden zetten om er ook volgend jaar nog een ‘Snuuters‘ mooi feest van te maken vanwege dit heugelijke feit.
De zomercarnaval is tijdens het geweldige dorpsfeest in Wehl een jaarlijks terugkomend feestje geworden. Ook voor de jeugd, die bij ons voorop staan hebben we het ‘grote blagenbal‘ voor jeugd van de groepen 8 tot 16 jaar en op carnavalszaterdag de kindermiddag in de ‘Molletent‘ en ik zeg niks teveel als ik U vertel dat de ouders van de kinderen zich deze middag ook altijd opperbest vermaken.
Aangezien de jaarlijkse carnavalsoptocht een feestelijke aangelegenheid is, wordt er natuurlijk het nodige werk verricht door het bestuur van De Lollige Snuiters. Door de jaren heen zijn de regels aangescherpt en daardoor de kosten gestegen. Omdat wij een stichting zijn en geen vereniging, hebben wij geen leden en dus ook geen inkomsten bijvoorbeeld door de jaarlijkse contributie. Gelukkig zijn er in ons mooie Wehl en omliggende plaatsen vele sponsoren bereid ons een steuntje in de rug te bieden. Mede door hun jaarlijkse sponsoring kunnen wij zo voor onze Hoogheid, hofhouding en raad van 11 gezellige dolle dagen organiseren, de pronkzitting regelen, de optocht verwezenlijken waarbij de bekers en het prijzengeld, en de jeugd voorzien van hapjes en drankjes, zorgen dat er passende kleding is voor het hele gevolg en pronkzittingen van onze zusterverenigingen bezoeken. Ook de jaarlijks terug kerende oliebollenactie op oudejaarsdag helpt ons financieel. Gelukkig hebben we door de jaren heen een tal van vrijwilligers waar wij hun heel dankbaar voor zijn. Zonder hun steun en toeverlaat kunnen wij dit alles niet realiseren, samen maken wij het mogelijk om voor onze jeugd een heus feestje te mogen organiseren. De jeugd heeft immers de toekomst!!
Midden in oktober, gaan wij vanuit het bestuur van De Lollige Snuiters naar basisschool ‘t Timpaan in Wehl om de kinderen van de groepen 8 een presentatie te laten zien over het bruisende carnavalsfeest in ‘t Snuutersderp en leggen we uit hoe de loting voor de nieuwe hoogheid en het gevolg te werk gaat. Ieder kind die zich in groep 8 opgeeft heeft gelijke kansen om de nieuwe hoogheid, adjudant, hofdame of lid van de raad van 11 te worden. De loting vindt altijd plaats na opgave voor deelname en gebeurt ook altijd in het bijzijn van een leerkracht van groep 8 en een bestuurslid van De Lollige Snuiters. Iedereen mag hierbij aanwezig zijn. Voor de functie van adjudant, hofdame of lid van de raad van 11 worden de namen de dag van de loting gelijk bekend gemaakt. Echter de naam van de nieuwe Hoogheid blijft geheim tot aan de pronkzitting.
We nemen natuurlijk wel op mysterieuze wijze contact op met de nieuwe Hoogheid. Onze nieuwe Prins of Prinses kan in de tijd voor de pronkzitting alvast nadenken over zijn/haar eigen gekozen leus, waarmee er in een nieuw carnavalsjaar wordt geregeerd. Ook gaan we met de Hoogheid alvast kleding passend maken, mag de Hoogheid zelf een medaille uitzoeken. De Hoogheid mag zelf 11 punten bedenken met betrekking tot wat de Hoogheid met gevolg graag anders zouden zien in ons mooie Snuutersderp. Deze proclamatie zal ook worden voorgelezen tijdens de receptie op zondag voor de burgemeester. Ook hoort er een bezoek op carnavals zaterdag in de raadzaal van de gemeente Doetinchem waar ook alle andere hoogheden dan aanwezig zullen zijn uit de gemeente. Altijd een leuk samen zijn.
Reden genoeg dus om aan deze mijlpaal een feestelijk tintje te geven! Voor nu, blijf gezond, houdt rekening met elkaar en zetten samen de schouders eronder zodat we weer snel de handen op elkaars schouders kunnen leggen en de polonaise in kunnen!!